V. BORSTEN & BORSTKANKER_HK_GT

Borsten en Borstkanker 

 

Borsten, het symbool voor de vrouw! Mooi, maar soms ook verraderlijk en samengaand met angst….

 

Een wezenlijk onderdeel van iedere jong volwassen en volwassen vrouw, zijn haar borsten. Benoemd, bezongen, geschilderd, ze zijn ultiem vrouwelijk en spreken tot de verbeelding. De borsten van een vrouw kunnen ook zeer gevoelig zijn , in sommige situaties overigens niet vervelend maar heerlijk aangenaam.

Iedere vrouw heeft een eigen relatie met haar borsten, soms timide, soms uitdagend en alle variaties die je kunt bedenken, niet iedere vrouw is tevreden met het aanzien en uitzien van haar borsten; te klein, te groot, te slap. Soms afhankelijk van zwangerschappen maar ook van leeftijd. In iedere leeftijdsfase van meisje en vrouw spelen onze borsten een meer of minder zichtbare rol.

Borsten zijn ook gevoelig voor problemen als cystes en borstkanker. Voor borsten gaat de uitspraak – haat en liefde liggen dicht bij elkaar- , bij elke vrouw waarschijnlijk wel op. Wanneer er iets aan de hand is met je borsten kan dat ook een inbreuk zijn op je gevoel van vrouwelijkheid. Denk je dat er iets mis is of wil je praten over de (vervelende) ervaringen met je borsten? Angst is een slechte raadgever!

 

‘Neem jezelf serieus en gun jezelf goede zorg en persoonlijke aandacht op maat!’

 

De vraag of je borstkanker hebt duikt vaak onverwachts op.

De kans om borstkanker te krijgen is voor een ‘doorsnee’ vrouw ongeveer 12 à 13 procent: een op de acht vrouwen krijgt ooit in haar leven borstkanker. Niet alle oorzaken van borstkanker kunnen worden verklaard. De wetenschap is voortdurend in ontwikkeling.

Er zijn persoonlijke factoren die invloed hebben op de kans (percentueel) dat je borstkanker krijgt:

 

 • Aanleg en erfelijkheid
 • Een eerdere goed- of kwaadaardige borstaandoening
 • Hormonen

 

De vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron beïnvloeden de ontwikkeling van borstkanker. Daarbij geldt in grote lijnen: hoe langer je borsten blootgesteld zijn aan deze hormonen, hoe groter de kans op borstkanker. Andersom geldt: hoe korter de periode van oestrogeenproductie door de eierstokken en hoe eerder dit is onderbroken, hoe kleiner het risico van het ontwikkelen van borstkanker.

Zodoende is er een verhoogde kans op borstkanker voor vrouwen die:

 

 • vroeg menstrueerden (voor hun 12e jaar), vooral in combinatie met een late overgang (na het 55e jaar);
 • die geen kinderen hebben gekregen;
 • pas na hun 35e jaar een zwangerschap hebben voldragen; 
 • de anticonceptiepil slikken; 
 • hormoonpreparaten gebruiken tegen overgangsklachten.

 

De kans op borstkanker wordt verlaagd wanneer een vrouw:

 

 • laat begon te menstrueren, vooral in combinatie met een vroege overgang;
 • op jonge leeftijd zwanger is geworden;
 • meer zwangerschappen heeft doorgemaakt;
 • langer borstvoeding heeft gegeven; elk jaar borstvoeding verlaagt de kans met vier procent.

 

Heb jij, of je partner, veranderingen aan je borst(en) ontdekt? Of ben je uitgenodigd door de huisarts om de uitslag van het bevolkingsonderzoek te bespreken? In deze situaties heb je behoefte aan heldere informatie over borstkanker.

 

Wanneer jij of je partner een verandering aan je borst(en) opmerkt, adviseer ik je om dit direct met je huisarts te bespreken. De huisarts kan niet direct vaststellen of je borstkanker hebt, maar als daar aanwijzingen voor zijn zal hij/zij dit toelichten en je doorverwijzen naar de mammapolikliniek van een ziekenhuis (http://www.borstkanker.nl/veranderingen_aan_je_borsten)

Wil je de borstkankerzorg in ziekenhuizen in jouw regio vergelijken? Ga naar de Monitor Borstkankerzorg (http://www.borstkanker.nl/)

 

 

Borstkanker… Wat nu?

 

Hoe je je voelt kan per persoon verschillen.

Borstkanker kan er voor zorgen dat je wereld op z’n kop staat. Niet alleen voor jou, maar ook voor je omgeving.

Allerlei vragen die bij je op kunnen komen, zoals:

  

 • Hoe kan ik mij goed voorbereiden op een operatie of een behandeling?
 • Welke bijwerkingen kunnen de behandelingen en medicatie hebben?
 • En kom ik daardoor eventueel ook al in de overgang?

 

Je kunt het overzicht dan even helemaal kwijt zijn. Ook kun je vragen hebben die je eigenlijk helemaal niet wilt of durft te stellen.

 

Mijn advies als specialiste in vrouwengezondheid én belangenbehartiger van Borstkanker Vereniging Nederland is:

Praat er toch met anderen over; met je medisch specialist, huisarts, fysiotherapeut, mammacare- verpleegkundige, verpleegkundige specialist of met mij, orthomoleculair therapeut met als specialisme vrouwengezondheid

Ga in ieder geval door tot je passende hulp hebt gevonden.

 

Tijdens of na een behandeling in verband met borstkanker en/of verwijderen van de eierstokken, krijgen vrouwen te maken met een ‘niet natuurlijke overgang’.

 

Wie krijgt last van (vervroegde) overgangsklachten?

 

Of en in welke mate je last krijgt van (vervroegde) overgangsklachten hangt af van de behandeling(en) die je ondergaat en je leeftijd. Als je je eierstokken laat verwijderen, raak je definitief in de overgang en ben je blijvend onvruchtbaar. Binnen een week na de operatie kun je last krijgen van typische overgangsklachten.

 

Als gevolg van chemotherapie en/of hormoontherapie raak je (vervroegd) in de overgang. Je kunt last krijgen van overgangsklachten, bijvoorbeeld opvliegers. Welke overgangsklachten dit zijn, verschilt per therapie (medicijn) en per persoon.

Of je tijdelijk of definitief in de overgang raakt door chemotherapie en/of hormoontherapie, hangt af van verschillende factoren. Onder andere van:

 

 •  je leeftijd
 • de soort behandeling en de duur ervan
 •  je vruchtbaarheid voorafgaand aan de behandeling

 

Bij chemotherapie op zeer jonge leeftijd, onder de 35 jaar, keert de vruchtbaarheid na de chemotherapie meestal wel terug. Bij chemotherapie boven de 35 jaar is er echter een reële kans op blijvende onvruchtbaarheid. Bij vrouwen die een zogenaamde ‘hogedosischemotherapie’ ondergaan, zal de menstruatiecyclus zich niet meer herstellen. Bij deze chemotherapie is de kans op een spontane zwangerschap na behandeling nihil. http://www.borstkanker.nl/

 

Als Orthomoleculair therapeut met als specialisme vrouwengezondheid én belangenbehartiger van Borstkanker Vereniging Nederland wil ik mij graag inzetten om jou zo goed mogelijk door deze periode te helpen.

Alles wat je wilt weten, onzekerheden die je hebt; ik wil je graag helpen met het geven en ook met het zoeken van hulp.

 

‘Neem jezelf serieus en gun jezelf goede zorg en persoonlijke aandacht op maat!’

 

Links:

 

Borstkankervereniging Nederland : http://www.borstkanker.nl/

Bforce (Doe mee met Bforce, want jouw ervaring is onze kracht): https://www.bforce.nl/

Checklisten en voorlichtingsmaterialen: http://www.b-bewust.nl/

Erfelijke borstkanker en eierstokkanker: http://www.brca.nl 

Medisch Spectrum Twente Mammacare: https://www.mst.nl/mammacare

Ziekenhuisgroep Twente: https://www.zgt.nl/mammapolikliniek

benner_final_1

benner_final_2_online afspraak maken

benner_final_3_streep

benner_final_5_email

benner_final_4_tel

benner_final_6_facebook

benner_final_7_plusjes