I. MENSTRUATIE_PMS_HK_GT

Menstruatie / PMS / Endometriose

 

Menstruatie

 

Menstruatie is, normaal gesproken, de maandelijkse afscheiding van het baarmoederslijmvlies. Net zoals elke vrouw uniek is, is ook elke menstruatiecyclus uniek. Tijdens je menstruatie kun je last krijgen van allerlei klachten. De ene vrouw heeft ontzettend veel last van de menstruatie, de ander merkt er nauwelijks iets van.

Ook kan de menstruatie in de pubertijd anders verlopen dan na een zwangerschap of in de periode dat je in de premenopauze bent. Daarbij kan o.a. jouw leefwijze en je gewicht ook van invloed zijn op je cyclus.

 

Voorbeelden van klachten die je vlak voor of tijdens je menstruatie kunt hebben:

 

 • Hoofdpijn, rugpijn, moe
 • Pijnlijke menstruatie
 • Heftig of onregelmatig bloedverlies / doorbraakbloedingen
 • Slecht humeur of somber / veel zin in chocola

 

Je wilt lekker in je vel zitten tijdens en rond je menstruatie. Maar wat als dat nu bij jou niet zo is?

Jammer genoeg blijf je vaak met je problemen rondlopen en denk je dat er meer vrouwen zijn die deze klachten hebben of dat je vriendinnen dit ook hebben en dat die er ook niets aan doen.

De drempel om met zo’n ‘alledaags’ probleem op stap te gaan kan daarbij best hoog zijn, maar je menstruatie kan wel meer dan 30 jaar gaan duren. Minder klachten betekent wel meer energie en lekkerder in je vel zitten, óók tijdens die week van de maand!

 

In het consult leg ik je uit hoe je cyclus werkt, hoe de hormonen élke week veranderen en welke invloed deze hormonen kunnen hebben. Je krijgt zo meer inzicht in je eigen cyclus en kunt eventuele veranderingen in de toekomst beter herkennen en in de gaten houden. Samen brengen wij je klachten goed in kaart. Je krijgt vervolgens adviezen zodat je weet wat je zelf kunt doen om de klachten te verminderen. Adviezen o.a. gericht op leefwijze en voeding om jouw leven weer in balans te brengen.

In een vervolgconsult bespreken we samen wat je met de adviezen hebt bereikt en hoe je het beste verder kunt gaan.

 

Neem jezelf serieus en gun jezelf goede zorg en persoonlijke aandacht op maat!

benner_final_1

benner_final_2_online afspraak maken

benner_final_3_streep

benner_final_5_email

benner_final_4_tel

benner_final_6_facebook

benner_final_7_plusjes

Premenstrueel Syndroom

 

Zijn je menstruatieklachten zo heftig dat je niet meer normaal kunt functioneren? Dan kan het zijn dat je last hebt van Premenstrueel syndroom (PMS) of Endometriose.

 

Onder PMS (premenstrueel syndroom) worden klachten verstaan die beginnen in de tweede helft van de menstruatiecyclus en weer verdwijnen bij het begin van de menstruatie. Er zijn veel lichamelijke en psychische klachten die kunnen horen bij PMS en zij variëren per persoon.

 

Heb jij bijvoorbeeld:

 • veel last van onrust, spanning
 • plotselinge stemmingswisselingen, woede aanvallen
 • minder interesse en concentratie
 • lichamelijke problemen zoals gevoelige borsten, opgeblazen gevoel
 • eetbuien
 • vermoeidheid

 

PMS kan al voorkomen bij jongere vrouwen, maar vaak begint het ook na het dertigste jaar en na het krijgen van kinderen. Klachten komen telkens terug!

Vrouwen voelen zich vaak niet begrepen of serieus genomen. Ook overheerst bij veel vrouwen het gevoel dat je er geen invloed op kunt uitoefenen. En dat is echt niet nodig; je kunt wel degelijk iets doen om PMS klachten te verminderen.

Om vast te stellen of je PMS hebt is het belangrijk te kijken op welk moment tijdens je menstruatiecyclus je klachten voorkomen.

 

In het consult leg ik je uit hoe je cyclus werkt, hoe de hormonen elke week veranderen en welke invloed deze hormonen kunnen hebben. Samen brengen wij je klachten goed in kaart. Je krijgt vervolgens adviezen om goed inzicht te krijgen in jouw cyclus. Daarnaast besteed ik aandacht aan jouw leefwijze en voedingspatroon met als doel jouw leven weer in balans te brengen.

In een vervolgconsult bespreken we samen wat je met de adviezen hebt bereikt en hoe je het beste verder kunt gaan.

 

‘Neem jezelf serieus en gun jezelf goede zorg en persoonlijke aandacht op maat!’

Endometriose

 

Endometriose is een gynaecologische aandoening van vrouwen in de vruchtbare leeftijd; tussen de eerste menstruatie in de puberteit( menarche) en de menopauze.

Ongeveer één op de 10 vrouwen lijdt aan endometriose.

Wanneer je endometriose hebt, bevindt zich baarmoederslijmvlies in je vrije buikholte. Soms ook nog op andere plaatsen in je lichaam. Dit gedraagt zich net zoals het slijmvlies in je baarmoeder. Dit kan zich dus ook met bloed vullen en irriteert daardoor het gezonde weefsel. Endometriose veroorzaakt een chronische ontstekingsreactie die resulteert in krampen, pijn en verklevingen. De ene vrouw ervaart meer klachten en pijn in het midden van de cyclus, de ander meer tijdens de menstruatie.

Ook kan endometriose tot verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid leiden.

 

Symptomen (veelal cyclisch) die kunnen wijzen op endometriose:

 

 • pijn en krampen
 • bekkenpijn
 • pijnlijke geslachtsgemeenschap
 • pijn tijdens urineren
 • maagdarmklachten/opgeblazen gevoel
 • pijnlijke of moeilijke stoelgang
 • schouderpijn
 • vermoeidheid
 • andere cyclische klachten

 

Blijf je elke maand thuis van school of werk? Wil je weten waar jouw klachten vandaan komen?

Blijf er niet alleen mee zitten, maak een afspraak en stel je vragen! Ik neem de tijd voor je.

 

In het consult leg ik je uit hoe je cyclus werkt, hoe de hormonen elke week veranderen en welke invloed deze hormonen kunnen hebben. Samen brengen wij je klachten en de ernst hiervan goed in kaart. Op grond hiervan geef ik je adviezen.

 

‘Neem jezelf serieus en gun jezelf goede zorg en persoonlijke aandacht op maat!’