IV. OVERGANG_HK_GT

Overgang

 

Heb ik er eigenlijk al de leeftijd voor of is het een vervroegde overgang?

 

Bij je geboorte als meisje, heb je al je levensvoorraad aan eicellen meegekregen. Je lichaam produceert dus niet elke maand een eitje, die zijn er allemaal al. Miljoenen eitjes zijn opgeslagen in je eierstokken en tot aan je pubertijd verlies je al duizenden eitjes. Uiteindelijk komen er maar 300 tot 400 tot rijping. Als die eitjes op zijn, kom je in de overgang. Je maakt letterlijk ‘een overgang’ van je vruchtbare naar je onvruchtbare periode. Gemiddeld duurt de overgang zo’n 7 tot 10 jaar. Ten onrechte denken mensen vaak dat de overgang en menopauze hetzelfde zijn. De menopauze is echter alleen je laatste menstruatie en je kunt dus pas een jaar nadat je je laatste menstruatie hebt gehad zeggen: ‘dat was mijn menopauze’. De overgang is zowel de periode voor je laatste menstruatie als de periode na je laatste menstruatie ( = menopauze) en die kan jaren duren.

Tijdens de overgang verandert het menstruatiepatroon. Ook kunnen menstruatieklachten verergeren.

 

De overgang is een natuurlijk levensproces. Je groeit toe naar een fase in je leven waarin de hormoonwisselingen van je cyclus niet langer een rol spelen.

In deze leeftijdsfase lopen vrouwen regelmatig vast; veroorzaakt door de verhoogde druk van werk en privé. De zorg en vele rollen en verantwoordelijkheden die je hebt met daarbij de drang om je te blijven bewijzen, kan leiden tot stress en burn-out klachten.

Wanneer je dan klachten hebt, wordt vaak niet aan de overgang gedacht. Het is dan goed om te weten of je in de overgang bent. Immers, de emoties en verschijnselen in de overgang vertellen alles over jou!

 

Liefst 80% van alle vrouwen die in de overgang komen krijgt te maken met overgangsverschijnselen zoals opvliegers. Helaas wordt nog vaak gezegd dat dit tussen je oren zou zitten, maar dat is echt onterecht! Je klachten hebben een lichamelijke oorzaak; schommelingen in de hormoonspiegels, met alle gevolgen van dien. Het ene moment ben je bijvoorbeeld het zonnetje in huis, het andere moment is het huis te klein. Je kunt dan erg aan jezelf beginnen te twijfelen.

 

Overgangsklachten kunnen wel psychisch van aard zijn.

Goed voor jezelf zorgen is een eerste vereiste!

 

 

Overgangsklachten

 

Grofweg worden overgangsklachten onderverdeeld in typische klachten en atypische klachten.

 

Typische klachten zijn:  

 • onregelmatige menstruatie
 • opvliegers
 • nachtelijke transpiratie
 • vaginale droogheid
 • gespannen borsten

 

Atypische klachten zijn klachten die ook andere oorzaken kunnen hebben zoals: 

 • stemmingswisselingen
 • gewrichts- en spierpijn
 • slapeloosheid
 • hartkloppingen (zie ook preventie Health Check)
 • hoofdpijn
 • urineverlies
 • woede
 • angsten
 • depressiviteit
 • vergeetachtigheid
 • pijn bij het vrijen / geen zin

 

Herken je dit beeld en kun je wel wat ondersteuning gebruiken?

Voor overgangsklachten zijn er gelukkig steeds meer mogelijkheden om ook een oplossing te vinden die echt bij jou past. Waar jij je prettig bij voelt!

Hoe? Dat hangt af van een aantal verschillende aspecten. Ik kijk samen met jou naar je klachten. Zijn ze meer lichamelijk van aard of psychisch? Hoe ernstig zijn ze? Op basis van jouw hormoonbalans, voeding en leefstijl geef ik je aan wat je er zelf aan kunt doen. Daarnaast schets ik de mogelijkheden vanuit de reguliere geneeskunde en de alternatieve geneeskunde.

 

Heb je vragen of ben je ongerust, maak dan een afspraak zodat ik samen met je goed kan kijken of je klachten wel daadwerkelijk door de overgang komen; weet waarom je lichaam reageert zoals het reageert en begrijp waar bepaalde veranderingen in je lichaam door veroorzaakt worden. Dan kun je daarop inspelen!

 

‘ Gun het jezelf. Iedere vrouw mag shinen ’

benner_final_1

benner_final_2_online afspraak maken

benner_final_3_streep

benner_final_5_email

benner_final_4_tel

benner_final_6_facebook

benner_final_7_plusjes

Preventie; waar sta jij nu?

 

Hart- en vaatziekten zijn inmiddels doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. De kans dat vrouwen hieraan sterven is negen keer groter dan de kans te overlijden aan borstkanker. Maar liefst 61 procent van de vrouwen heeft een verhoogd cholesterol en ook een verhoogde bloeddruk komt vaak voor. In de praktijk worden de klachten vaak niet serieus genomen of niet herkend, met dodelijk gevolgen.

 

Een vrouwen Health Check kan extra helpen;

Je preventief regelmatig na laten kijken en je eigen leefstijl onder de loep te nemen, kan je helpen om gezond te blijven.. Laat je daarom, zeker na je 50e regelmatig controleren!

De check is gericht op indicaties voor hart- en vaatziekten, borstkanker, overgewicht, bontontkalking en suikerziekte.

 

‘Neem jezelf serieus en gun jezelf goede zorg en persoonlijke aandacht op maat!’

 

Vervroegde overgang, ben jij je er van bewust?

 

De vervroegde overgang, bijna geen enkele jonge vrouw staat erbij stil dat dit haar kan overkomen. Gemiddeld is de Nederlandse vrouw rond haar vijftigste voor het laatst ongesteld. Maar er is een kleine groep vrouwen bij wie de laatste menstruatie veel vroeger komt.
Daarnaast kun je ook door behandelingen t.g.v. borstkanker in de overgang raken.

Twijfel je of je vervroegd in de overgang bent? Of wil je weten wat er nu eigenlijk aan de hand is, waarom je vervroegd in de overgang bent en wat hiervan de consequenties zijn?

Maak een afspraak; ik neem dan de tijd om naar je te luisteren, je vragen met je door te nemen en je zo goed mogelijk te helpen.